Til hovedinnholdet

Feriepenger - noen punkter

Det er mange viktige momenter rundt feriepenger, både rettigheter og plikter for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Noe har nesten blitt en sannhet uten at det bygger på regelverket.
Vi forsøker her å ta noen innspill, og vanlige momenter, så ta kontakt om dette gjelder deg.

  • Feriepenger
    Feriefritid og feriepenger- to ulike begrep Det er arbeidstakers plikt å avvikle ferietiden, og kan ikke motsette seg å avvikle ferien. Arbeidsgiver har styringsrett på ferieavviklingen innenfor ferielovens regler, og må sørge for at ferie fritiden avvikles innenfor ferieåret. Ferie fritiden er den ferien ansatte har rett og plikt til å ta. F.eks har nyansatte rett til å avvikle ferie, uten at han/hun har full opptjening av feriepenger. Allikevel er ansatte ikke pliktig til å avvikle flere feriedager enn han/hun har feriepengeopptjening til å dekke lønns bortfallet for med mindre bedriften har feriestengt.

  • Opptjeningsregler for feriepenger
    Opptjeningsåret er det forutgående kalenderåret. Ferieåret er det året ferien avvikles. Feriepengene fra opptjeningsåret, utbetales i påfølgende ferieår.

    Hva har ansatte krav på i feriepenger?
    Feriepengene beregnes ut fra arbeidsvederlaget. Ikke alle utbetalinger inngår i beregningen. Det skal f. eks ikke beregnes feriepenger av utbetalinger som gjelder dekning av utgifter i forbindelse med jobben, som reiseutgifter, feriepenger som er utbetalt i opptjeningsåret eller andel av nettoutbytte.
  • Feriepengegrunnlaget fremgår av sammenstillingsoppgaven til inntektsmottaker for opptjeningsåret.
    Feriepengene utgjør 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. For arbeidstakere over 60 år, er satsen 12,5 % opptil 6 G. Dersom den ansatte er omfattet av tariffavtale som gir en femte ferieuke, er den ordinære satsen 12 % og for arbeidstakere over 60 år 14,3 % opptil 6G. Den femte ferieuken er imidlertid en del av lønnsoppgjøret mellom partene og er ikke en del av ferieloven.

    Det skal IKKE utbetales vanlig lønn (f.eks. fast lønn) i ferien. Lønn skal utbetales for arbeid. Ferie¬penger skal erstatte lønnsbortfallet i ferie-fritiden.

  • Feriefritiden er ikke lik en måned for fastlønnede
    10,2 % feriepenger tilsvarer fire uker og en dag, som er litt kortere enn en måned. Det skal gjøres tillegg i lønn med 1/26 del i månedslønn for at ferie¬pengene skal tilsvare feriefritiden.

    Betales feriepengene med 12 % tilsvarer det fem uker, som er noe lenger enn en måned. Og det skal gjøres trekk med 4/26 for å unngå dobbelt utbetaling av lønn.

    Timelønte får timelønn ettersom de har arbeidet, og alle feriepengene utbetalt.

  • Når skal feriepengene utbetales?
    Feriepengene utbetales normalt siste vanlige lønningsdag før ferien. Arbeidstakeren kan kreve
    å få utbetalt feriepengene senest en uke før ferien tar til. Dersom ferien deles, skal feriepengene
    deles tilsvarende.

    Reglene om utbetaling av ferie¬penger kan fravikes ved tariffavtale/ arbeidsavtale. I praksis er det ofte vanlig å utbetale ferie¬penger i juni, når det er gjort avtale om det.

  • Feriepenger ved oppsigelse
    Når arbeidsforholdet opphører, har arbeidstakeren rett til å få utbetalt feriepengene som er opptjent fram til sluttdato. Utbetalingen skal skje siste lønningsdag før fratreden. Dersom deler av ferie-pengegrunnlaget ikke lar seg beregne innen dette tidspunktet, kan dette beløpet utbetales i forbindelse med det avsluttende lønnsoppgjøret.

    Det skal trekkes skatt av feriepenger når det utbetales i samme året de er opptjent. Mange ønsker å få feriepengene utbetalt året etter, og dette kan avtales med arbeidsgiver. Vi anbefaler i slike tilfeller at feriepengene utbetales til vanlig tid som for andre ansatte i bedriften.
  • Når ferien ikke avvikles
    Inntil 12 dager ferie som ikke er avviklet, kan skrift¬lig avtales at overføres til neste ferieår. All ferie som ikke avvikles på grunn av sykdom eller foreldre¬permisjon skal derimot utbetales når overført ferie faktisk tas ut.