Til hovedinnholdet

Arbeidsavtaler - sommervikarer

Husk at det skal foreligge skriftlig arbeidsavtale som oppfyller kravene i Arbeidsmiljøloven med sommervikaren. Skal arbeidsforholdet vare under en måned må arbeids¬kontrakt inngås umiddelbart og senest samme dag som arbeidet tar til. Skal arbeidsforholdet vare i mer enn en måned, må det inngås arbeidskontrakt snarest mulig, eller innen en måned.

 

Hvem kan ansettes som sommervikar?
I privat sektor er det ingen plikt å ansette den best kvalifiserte, men det er allikevel noen krav:

• Bedriften kan ha tidligere ansatte med fortrinns-rett (etter 12 måneders ansettelse), f. eks dersom bedriften har vært nødt til å nedbemanne siste året grunnet virksomhetens forhold.
• Diskriminering etter alminnelige saksbehandingskrav er ikke tillatt, f. eks grunnet etnisitet, religion eller seksuell legning.
• For å få et godt rekrutteringsgrunnlag er det nyttig å utlyse stillingen, og alle ledige stillinger skal meldes til NAV.

Arbeidsulykker og uhell:
Dessverre er unge ansatte ekstra utsatt for arbeidsulykker. De er i en sårbar gruppe fordi de mangler erfaring fra arbeidslivet, de kjenner ikke spillereglene godt nok, og er usikre på hva som kan aksepteres. Mange er også ivrige etter å gjøre en god nok jobb. Dette kan føre til at det tas uheldige snarveier.

Som arbeidsgiver har du et særskilt ansvar for å introdusere ungdom (og andre nyansatte) for HMS regelverket i din virksomhet, og gi tilstrekkelig opplæring i sikkerhetsrutiner og de faktiske oppgavene som skal utføres. Kommuniser at det er OK å spørre om man er usikker, eller føler at en oppgave er utrygg. Husk også å repetere dette for sommervikaren fra i fjor.