Til hovedinnholdet

Se opp for falske e-poster og fakturasvindel

Den siste tiden har flere svindlere forsøkt seg. Her er eksemplene vi har registrert, samt hva du bør være obs på for ikke å bli lurt.

I en hektisk hverdag gjøres det stadig forsøk på å villede næringsdrivende til å endre firmaopplysninger, underskrive på det som tilsynelatende er en gratis tjeneste, eller betale for en tjeneste som ikke er bestilt. 

Falske e-poster med kjent avsendernavn

Altinn publiserte nylig at flere har mottatt e-poster med Altinn som avsenderadresse. I e-posten står det blant annet at man har krav på en skattemessig tilbakebetaling, og at man må klikke på en lenke. Altinn vil aldri sende ut e-poster for å få denne informasjonen.

Skatteetaten har fått meldinger om at det er sendt ut falske e-poster om skatteberegning for selvangivelsen inntektsåret 2017. Dette er et forsøk på svindel og identitetstyveri. I e-posten blir du bedt å trykke på en lenke som sier «start skatteberegning for selvangivelsen inntektsåret 2017». Skatteetaten er oppført som avsender.

Dette er såkalte phishing-forsøk, hvor hensikten er å lure til seg sensitiv dokumentasjon som kan bli brukt til identitetstyveri og svindel. 

Misvisende faktura for tjenester knyttet til intern­kontroll og internrevisjon

Arbeidstilsynet har fått flere henvendelser fra renholdsfirma som har mottatt faktura for tjenester knyttet til internkontroll og godkjenningsregisteret for renhold. Avsender av fakturaen er ikke kjent for Arbeidstilsynet, og fakturaene er svært misvisende.

Regnskap Norge har også fått henvendelser fra medlemmer om kunder som har mottatt faktura om lovpålagt internrevisjon. Fakturaen har vært merket med «siste advarsel», i tillegg til andre formuleringer som gir inntrykk av at du sitter med et krav som må betales.

Useriøse tilbud forkledd som faktura

Flere av våre medlemmer opplever også at kunder mottar noe som tilsynelatende ser ut til å være en faktura, men som viser seg å være et uforpliktende tilbud når man leser det med liten skrift.

Falske fakturaer, eller mer presist tilbud sendt på «faktura-lignende skjemaer», er et stort problem for SMB-markedet.

Hvordan forhindre å bli lurt

  • Ikke oppgi sensitiv dokumentasjon, kredittkortinformasjon eller kontonummer via e-post.
  • Tenk deg om før du klikker på lenker eller vedlegg.
  • Sjekk om dere virkelig har bestilt tjenesten det faktureres for.

Mange virksomheter i SMB-markedet kan med fordel styrke kontroll-rutinene sine i forbindelse med innkomne fakturaer. Det er fort gjort å overse at et tilbud på et fakturalignende skjema ikke er annet enn et tilbud. Les alt med liten skrift!

Dersom du har innsigelser mot en ordrebekreftelse eller faktura du har mottatt, er det viktig at du så snart som mulig sender leverandøren en skriftlig, begrunnet innsigelse mot det du mener er uriktig.

Nyttige nettsteder

Varslingslisten er et selvhjelpsverktøy for norske virksomheter, så de lettere skal kunne gå klar av upresis markedsføring og andre uryddige salgsfremstøt som lett blir misoppfattet. Varslingslisten er et samarbeid mellom Regnskap Norge, Næringslivets Hovedorganisasjon, Hovedorganisasjonen Virke, Finans Norge, Bedriftsforbundet og Næringslivets Sikkerhetsråd.

Trygg Handels svarteliste gir en oversikt over hvem de regner som aktive svindlere i markedet for tiden.

 

Kilde ; Skrevet av  Marit Kaarbø Løvold, Regnskap Norge